Lokalizacja: Pomorskie, Polska     Data : 2019-     Powierzchnia: 400 m²

Projekt przedstawia 400 metrowy dom przeznaczony dla małżeństwa i co bardzo istotne uwzględnia wizyty dorosłych dzieci i wnuków czyli spełnia funkcję domu wielopokoleniowego. W projekcie dużą wagę przywiązano do kontekstu miejsca , mianowicie 3 hektarowej polany, otoczonej świerkami i sosnami. Miejsce gdzie mógł na niej stanąć dom było oczywiste. Duży nacisk położono na jak największą symbiozę z otoczeniem, nie tylko ze względów estetycznych i funkcjonalnych, ale i ekologicznych. Budowa nie powinna powodować wycinki drzew, które są największą wartością tego miejsca. Nadrzędnym celem było to, aby dom nie zajmował ich miejsca, tylko stworzył z nimi jedność. Jego wnętrze stało się lasem, a las przedłużeniem mieszkania.

Parterowy dom podzielony został na dwie części nocną i dzienną, połączone centralnie ustawioną sienią wejściową. Sercem części dziennej jest duży salon. Dwustronny kominek został osadzony w ścianie dzielącej pokój z jadalnią i kuchnią. W części nocnej znajdują się cztery samodzielne sypialnie, każda z własną łazienką. Z bryłą budynku skontrowano podłużną wiatę garażową, a równolegle do niej, celując w strefę wejściową, wyznaczono ścieżkę, która odbijając się od wejścia, okala cały budynek, pełniąc funkcję tarasu. Kompozycja elewacji wynika wprost z układu funkcjonalnego i otwiera dom na otoczenie. Cechą charakterystyczną są okna na całą wysokość pomieszczenia. W części dziennej zajmują więcej powierzchni niż przeplatające je fragmenty ścian, dzięki czemu naśladują rytmikę leśnych światłocieni. Dzięki oknom ze wszystkich stron i linearnej bryle widać otwartą przestrzeń wnętrza na całej jego długości i szerokości. Po otwarciu okien zatraca się granica pomiędzy lasem, a domem. Jasne wnętrze i kontakt z naturą dodatkowo wzmacniają liczne świetliki umieszczone w więźbie dachowej.

Bliskość z naturą przejawia się nie tylko w wyrazie architektonicznym budynku czy użytych materiałach, lecz także w aspekcie technicznym. Dom zaprojektowano jako ergonomiczny i wysokoenergooszczędny obie połacie dachowe w całości pokryte są panelami fotowoltaicznymi, co jest źródłem prądu i ogrzewania. Woda ze studni oraz przydomowa oczyszczalnia ścieków czyni dom niezależnym od mediów zewnętrznych.

 

Zespół projektowy: Oliwer Rasztawicki, Marek Kruk, Marta Zander, projekt wnętrz: Marta Napiórkowska – Łosin

Wizualizacje: Wydmy Studio

 

Dom J&Z 2019

[info+]