Lokalizacja: Zachodnio pomorskie, Polska     Data : 2021-     Powierzchnia: 220 m²

Drewniana elewacja, dach kryty strzechą, a przede wszystkim podstawa o kształcie długiego i stosunkowo wąskiego prostokąta.  Ten nietypowy dom powstanie na działce znajdującej się nieopodal Szczecinka na Pomorzu Zachodnim. To region wyjątkowo obfity w lasy i zwierzynę. Słynie z pięknych pojezierzy i parków narodowych, m.in. Drawieńskiego Parku Narodowego. I właśnie na takim terenie znajduje się kilkuhektarowa działka. Jej centralnym punktem jest wzgórze z którego rozciąga się widok na łąkę, dwa stawy i granicę lasu pełnego jeleni, saren, dzików. Do najbliższych domostw jest kilka kilometrów. Projekt zakłada wydobycie atutów z bezpośredniego otoczenia i zamiast tworzyć wobec niego barierę i izolację – w maksymalny sposób zbliżyć mieszkańców domu do otaczającej natury. W ten sposób powstał bardzo nietypowy kształt domu – jego podstawę stanowi prostokąt o szerokości 6,0 m i długości 40 metrów. Na pierwszy rzut oka można porównać to do proporcji wagonu albo statku. O ile jednak w przypadku ruchomych obiektów o ich kształcie decydują czynniki aerodynamiczne i nautyczne to w przypadku domu mentalne, funkcjonalne i oczywiście estetyczne. W tym pierwszym przypadku chodzi o jak największe połączenie z naturą. Dłuższe boki ustawione są na północ i południe. Część południową wieńczy sypialnia, a północną garaż na dwa samochody. To oznacza, że cała przestrzeń dzienna będzie doświetlona naturalnym światłem, co więcej dzięki wąskiemu kształtowi – z salonu będzie można podziwiać zarówno wschód jak i zachód słońca. Dom będzie posiadać aż trzy tarasy. Tym samym projektanci postawili na to, by do minimum ograniczyć bariery pomiędzy wnętrzem, a dzikim otoczeniem. Istotna jest też funkcjonalność. Dzięki kształtowi udało się odseparować część prywatną właścicieli – złożoną z sypialni, garderoby, łazienki i gabinetu od gościnnej. Pomiędzy nimi znajduje się salon i kuchnia. Pokój gościnny wraz z sauną znajduje się po przeciwnej stronie. Tym samym zarówno gospodarze, jak i goście zyskują potrzebną intymność. W projekcie zastosowano jak najwięcej naturalnych materiałów. Dach pokryty jest strzechą, do elewacji zostanie użyta opalana deska. Nietypowy kształt domu dopełnia jego podstawa, która zostanie zbudowana na betonowej płycie, a jej południowa część – z racji spadku terenu – stanie na stalowych podporach. Tam, mieścić się będzie taras wychodzący wprost z sypialni gospodarzy. Idealne miejsce na południową kąpiel w słońcu z widokiem na las.

 

Zespół projektowy: Oliwer Rasztawicki, Marek Kruk, Adrian Mania.

Wizualizacje: DIG Group,  Tekst: Michał Stankiewicz

Dom MG 2021-

[info+]