Lokalizacja: Pomorskie, Polska     Data : 2020-     Powierzchnia: 200 m²

Wydawać by się mogło, że zastana działka, posiada wiele mankamentów uniemożliwiających, usytuowanie na niej budynku: niemal trójkątna, z rowem melioracyjnym, za blisko ściana lasu… Wynik prac nad koncepcją, pokazał jednak, że te niedogodności udało się przekuć w atuty projektowe. Powstał czarny diament: dom na rzucie wydłużonego sześcioboku, z dachem dwuspadowym, otwarty na las, w całości wykończony opalanym drewnem w technologii shou sugi ban. Nieregularny rzut, będący wynikiem optymalnego zlokalizowania budynku na działce, w zestawieniu z narzuconym przepisami kształtem dachu, zaowocował dynamiczną bryłą, którą podkreślono kompozycją wielkoformatowych przeszkleń. Użyte na elewacji deski korespondują z sąsiednim lasem, ich ciemny odcień nadaje domowi niecodziennego kolorytu/aury. W budynku rozmieszczono funkcję mieszkalną: na parterze, w części centralnej część dzienną (salon z jadalnią i aneksem kuchennym), otwartą do samej kalenicy; z kolei po obu bokach rzutu- gabinet, pokój gościnny, pomieszczenia pomocnicze i schody na poddasze, gdzie znajdują się dwie sypialnie i łazienka, połączone otwartym korytarzem/kładką, biegnącym nad częścią dzienną.

 

Zespół projektowy: Oliwer Rasztawicki, Marek Kruk, Monika Truskolawska, Tomasz Sroczyński.

Wizualizacje: Wydmy Studio

Dom JJ 2020-

[info+]