Lokalizacja: Pojezierze Kaszubskie, Polska     Data : 2014     Powierzchnia: 319,20 m²     Inwestor: Prywatny

Na lokalizację domu wybrano skraj nadjeziornej skarpy, z malowniczym widokiem na jezioro i lasy, w dystansie od istniejących zabudowań.
Przez działkę, zgodnie z rzeźbą terenu, miękko meandruje droga, prowadząca do budynku. Budynek o prostej bryle, z symetrycznym dachem dwuspadowym z dwiema lukarnami, osadzony na potężnym drewnianym tarasie, zdaje się unosić ponad skarpą.
Układ funkcjonalny podporządkowano ergonomice użytkowania oraz imponującym otwarciom na otaczający krajobraz. Materiały wykończeniowe wnętrz, dzięki swojej szlachetności i naturalności, idealnie współgrają i stapiają się z żywymi obrazami – widokami kadrowanymi przez duże i różnorodne przeszklenia.

Zespół projektowy: Oliwer Rasztawicki, Łukasz Malik

Dom AT 2009-2014

[info+]