Lokalizacja: Pomorskie, Polska     Data : 2019-     Powierzchnia: 200 m²

Morenowe ukształtowanie terenu Gdańska oferuje kilka miejsc ze spektakularnym widokiem na miasto i zatokę. W jednym z tych miejsc, na wąskiej, podłużnej działce, o dużych/kilkumetrowych różnicach terenu podjęto wyzwanie zaprojektowania domu jednorodzinnego.  Efekt?
Niestandardowy dom, wpisany w teren, dostosowany funkcjonalnie do wysokiej skarpy, na której osiadł.
Funkcja została logicznie rozmieszczona, forma budynku dopasowana do potrzeb, wynikająca z wyzwań, jakie stawiało ukształtowanie działki.
Od strony drogi budynek prezentuje się, jako minimalistyczny dom parterowy, z częścią dzienną doświetloną dużą witryną.
Całość spektaklu rozgrywa się po przeciwległej stronie budynku, gdzie dochodzi część nocna ulokowana na poziomie -1, tworząc z parterem elewację w większości przeszkloną, bo to okna na TEN widok.
Jako, że bryła budynku, ze względu na teren, jest zaskakująca, jego rzeźbiarska forma reprezentuje czysty monolityczny minimalizm: biały tynk na elewacjach, biała membrana na dachu, prosty detal ograniczony do minimum

 

Zespół projektowy: Oliwer Rasztawicki, Marek Kruk, Tomasz Sroczyński.

Wizualizacje: Wydmy Studio

Dom MJ 2019-

[info+]